130 ani de la fondare
Evenimente

Tariful pentru apă a fost ajustat

Agenția Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat astăzi ajustarea tarifului pentru apă şi canalizare. Chiar dacă S.A. Apă-Canal Chișinău a cerut o majorare medie de 2 lei și 56 bani, reglementatorul în energetică a decis ca această majorare să nu depășească 1 leu și 50 bani. Tariful final pentru consumatorii casnici fiind de 10 lei și 69 de bani, iar pentru agenții economici – 24 lei 46 bani. Ultima majorare a tarifului pentru apă a avut loc în 2009.

Potrivit reprezentanților ANRE, unele calcule ale S. A. “Apă-Canal Chişinău” nu au fost luate în considerație.

Veronica Herța, directorul ACC, a declarat că aceste majorări sunt necesare și pentru a putea implementa proiectul finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucții și Devoltare și Banca Europeană pentru Investiții, care se ridică la aproape 62 mln. de EUR. Cea mai mare parte din acești bani va fi îndreptată pentru modernizarea stației de epurare, în proproţie de circa 26 mln. Eur, dar și reparația rețelelor de apă și canalizare.  Din acești bani urmează să fie reabilitați 200 de kilometri de rețele de apă, peste 3000 de branșamente ale blocurilor de locuit și circa 7 km de colectoare de canalizare.

Amintim că în luna martie ACC a depus o cerere de ajustare a tarifului la apă. Chiar fiind majorat, tariful la apă în municipiul Chișinău va rămâne cel mai mic din țară, a spus Veronica Herța. Directoarea ACC a menționat, că de exemplu, în Ceadîr-Lunga, pentru un metru cub de apă consumatorii casnici plătesc mai bine de 32 de lei, iar la Goldeni consumatorii noncasnici achita 107 lei.