Vizită de studiu în România: schimb de experiență și bune practici în domeniul utilităților publice și sociale
În perioada 12–14 mai 2025, reprezentanții administrației S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” și I. M. ,,Autosalubritate” participă la o vizită de studiu în județele Iași și Botoșani, organizată de Vestra Industry S.A. în colaborare cu operatorii regionali S.A. ApaVital Iași, Nova ApaServ S.A. Botoșani și Consiliul Județean Botoșani. Delegația a fost însoțită și de reprezentanții Primăriei de Chișinău, și anume de viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici.
Scopul principal al vizitei este schimbul de experiență și identificarea celor mai bune practici în gestionarea serviciilor publice – în special în domeniile alimentării cu apă, canalizării, salubrizării urbane, digitalizării și eficientizării serviciilor, precum și în ceea ce privește furnizarea serviciilor sociale la nivel local.
În cadrul programului, delegația din Chișinău a avut întâlniri de lucru cu:
S.A. Apa Vital Iași, operator regional ce deservește aproximativ 600.000 de persoane,
Nova ApaServ Botoșani, care deservește circa 300.000 de locuitori, și
ADI Ecoproces Botoșani, asociație de dezvoltare intercomunitară ce gestionează servicii pentru circa 450.000 de locuitori și reprezintă un model funcțional de cooperare regională în România.
Totodată, reprezentanții de la Chișinău au vizitat și Stația de Epurare nou-construită de la Flămânzi.
Totodată, participanții au efectuat o vizită la compania Vestra Industry SRL, furnizor de soluții tehnologice în domeniul utilităților și al automatizărilor industriale. Aici, au fost prezentate soluții inovatoare pentru contorizare inteligentă, reducerea pierderilor de apă, control digitalizat și software pentru gestionarea eficientă a rețelelor.
Această experiență este cu atât mai valoroasă cu cât, în Republica Moldova, constituirea asociațiilor de dezvoltare intercomunitară (ADI) a fost recent reglementată prin Legea nr. 22 din 29.02.2024. Modelele implementate în România oferă o sursă importantă de inspirație și ghidaj pentru autoritățile locale din Chișinău, în contextul procesului de modernizare a serviciilor publice.
Programul vizitei a inclus și componente dedicate sectorului social, vizând transferul de bune practici ce pot fi adaptate în capitala Republicii Moldova, cu scopul de a consolida eficiența și calitatea serviciilor oferite cetățenilor.
Această vizită de studiu contribuie semnificativ la dezvoltarea capacităților instituționale și tehnice ale operatorilor municipali din Chișinău și deschide noi perspective de colaborare transfrontalieră și regională.