Studenții de la Facultatea de Drept au fost familiarizați cu tratarea apelor uzate!
Un grup de studenți de la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept au vizitat obiectivele strategice ale S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”, printre care Laboratorul central ape uzate. Vizita face parte dintr-un program amplu cu tematica ,,O justiție verde, pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova”, implementat de Asociația EcoContact cu susținerea Suediei.
Scopul acestei excursii a fost perceperea mai bine a procesului de recepționarea și efectuarea încercărilor fizico-chimice de laborator a apelor uzate deversate în colectorul municipal de către agenţii economici, și desigur, procesul tehnologic complex, prin care trebuie să treacă apa menajeră, astfel încât să devină o apă curată.
Astfel, în cadrul vizitei, studenții au fost familiarizați cu procesul de efectuare a investigaţiilor de laborator, în baza comenzilor la efectuarea încercărilor la probele de apă uzată prelevate de la agenții economici, precum și la cele prelevate de la staţiile de epurare aflate în gestiunea întreprinderii, conform graficului de lucru şi normelor deversărilor admisibile aprobate de organele de resort, în conformitate cu HG 950 din 25.11.2013.
De asemenea, aceștia au fost informați și despre analize solicitate prin contracte şi comenzi de către clienţi externi. De menționat că în scopul evitării unor incoveniențe, toate probele primite de Laborator sunt codificate, angajații nu cunosc provenienţa probelor de apă uzată.
Tinerii stundenți s-au arătat încântați de această excursie, conștientizând că apa de calitatea înseamnă viață, iar pentru aceasta este firesc să contribuim cu toţii la protejarea surselor de apă și a mediului ambiant.
La finalul excursiei, studenții au reușit să perceapă importanța deversării în natură a apelor uzate cu concentrații maximal admisibile, or poluarea mediului ambiant se răsfrînge direct asupra sănătății. Totodată, studenții au avut parte de un schimb de experiență și au dezbătut subiecte legate de un mediu sănătos, cultura protecției mediului, dezvoltarea durabilă și gestionarea sustenabilă a resurselor de apă. Această vizită a fost o ocazie excelentă pentru a disemina aspecte legale în contextul integrării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Subliniem că specialiștii S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” participă activ la asemenea evenimente și programe educaționale dedicate studenților și copiilor, fiind un sprijin pentru pregătirea generaţiei de mâine, privind comportamentul faţă de protejarea resursele de apă.
S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” va continua programele educaționale dedicate studenților și copiilor cunoscute cu genericul ,,Preţuind apa, preţuieşti viata!”.