de la fondare
Evenimente

Deversări de ape uzate cu concentrații maxime de poluanți în sectorul Ciocana!

 

S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” a depistat o nouă deversare a apelor uzate poluate în rețeua de canalizare. Vorbim despre ape uzate cu miros puternic de carburanți, deversate în rețeua de canalizare din sectorul Ciocana. Specialiștii Furnizorului de apă au aflat despre acest incident de la un consumator. Astfel responsabilii din cadrul preturii Ciocana, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, de comun acord cu angajații Operatorurlui, au inspectat rețelele de canalizare  cuprinse în perimetrul străzilor Industrială, 26  și Varnița, 14. Ca urmare  a inspectărilor s-a depistat miros de benzină într-un colector de canalizare cu D-1000 mm.  Specialiștii vor monitoriza și în următoarele zile rețelele de canalizare pentru a depista responsabilii de acest incident grav. Reamintim, că anterior au fost depistați agenții economici care deversau ape uzate poluate în rețelele de canalizare de la Ciocana, fiind sancționați dur în acest sens.

Conform prevederilor Legii privind serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare nr. 303/2013, „... consumatorii care au admis deversarea în rețeaua publică de canalizare a materialelor ce au provocat ieșirea, parțială sau totală, din funcțiune a sistemului de canalizare al localității, inclusiv a stațiilor de epurare, recuperează prejudiciul în modul stabilit de legislația în vigoare”.

Furnizorul de apă atrage atenţia, că deversarea apei poluate, constituie o infracţiune, iar cei care încalcă prevederile legale în domeniul serviciilor de utilităţi publice se expun la riscuri ce au consecinţă plata despăgubirilor şi amenzilor aferente, deconectărilor, precum şi urmărirea penală.

În cazul în care depistați cazuri de deversări ilegale a apelor uzate, care produc pagube grave prin poluarea voluntară a mediului înconjurător, vă rugăm să sesizați  ACC, la adresa de e-mail acc@acc.md.

Angajaţii S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” vor continua inventarierea locurilor de consum  în scopul reducerii deversărilor apelor uzate cu depășirea concentrațiilor maxime admisibile (CMA) în rețeaua publică de canalizare. Astfel cei care încalcă prevederile legale ce ţin de poluarea apei şi mediului riscă să fie sistați de la serviciile publice de apă și de canalizare.