de la fondare
Evenimente

Primele 13 blocuri locative din capitală – contorizate cu apometre cu citire la distanţă

Primele apometrele de tip nou au fost instalate. Astfel, în perioada 27 – 31 martie curent au fost instalate contoare cu citirea datelor de la distanţă în 13 blocuri locative din str. Negreşteni, mun. Chişinău. Vorbim despre contoarele radio, cu o precizie ridicată şi citire de la distanţă prin tehnologia wireless.

Primele rezultate la acest capitol, au fost reliefate în cadrul unei conferinţe de presă. Directorul general al S.A. „Apă-Canal Chişinău”, Veronica Herţa, a accentuat faptul că 27% din consumatorii din apartamentele din blocurile locative din mun. Chişinău indică lunar consumul zero la apă. Respectiv, în fiecare al patrulea apartament se depistează consum fraudulos, din care rezultă diferenţa volumului de apă. Anume din acest motiv, furnizorul de apă îşi propune să intaleze în toate apartamentele din Chişinău apometre cu citire la distanţă. Odată cu instalarea celor 141 apometre în cadrul apartamentelor din strada Negreşteni, procurate în baza unui proiect încă acum câţiva ani, situaţia la acest capitol se va ameliora vizibil.

Referindu-se la acţiunea menţionată ce face parte din “Programul municipal de înlocuire a contoarelor”, lansat la 20 ianuarie curent, directorul general al întreprinderii a reiterat că necesitatea înlocuirii contoarelor de apă cu aparate electronice, cu citire a datelor la distanţă, inclusiv online, vine din motivul nemulţumirilor şi plângerilor din partea cetăţenilor vizavi de repartizarea diferenţei de volum înregistrate la apometrul de la branşamentul blocului de locuinţe şi datele din apartamentele cetăţenilor; precizia redusă a apometrelor mecanice, dificultatea operatorului furnizorului de apă de a citi datele contorului, acumularea pierderilor din partea furnizorului de apă etc.

Precizăm, că la primă etapă, furnizorul de apă îşi propune să instaleze apometrele de tip nou în circa 100 de blocuri, în care se înregistrează diferenţe mari între consumul indicat de contorul comun şi cel raportat de locatari în baza apometrelor individuale. Astfel, furnizorul de apă a anunţat despre desfăşurarea licitaţiei privind achiziţionarea contoarelor de apă cu sistem de citire a datelor de la distanţa de tip ultrasonic, şi de tip mecanic, de branşament şi pentru apartamentele din blocurile locative. La licitaţie s-au înscris 14 agenţi economici care propun contoare verificate metrologic în Republica Moldova. Dar, odată cu intrarea în vigoare a ultimelor modificări la Legea cu privire la metrologie, vor putea fi utilizate pe teritoriul Republicii Moldova şi contoarele certificate în UE. Pentru a asigura o mai bună transparenţă a activităţii ACC, plicurile cu oferte au fost desigilate în cadrul şedinţei Comisiei pentru licitaţii şi în prezenţa reprezentanţilor mass-media. La data de 25 aprilie curent, va fi desemnat agentul economic care va propune cel mai bun preţ pentru contoare şi care se încadrează în caietul de sarcini propus de către furnizorul de apă. De asemenea, ca urmare a licitaţiei organizate, în 50 de blocuri locative vor fi instalate contoare de tip ultrasonic, iar altele 50 de tip mecanic. Astfel încât doar după câteva luni de la instalare, specialiştii noştri vor putea stabili care apometre sunt mai eficiente după preţ/calitate.

Toate cheltuielile de instalare a contoarelor noi în blocurile locative din Chişinău vor fi suportate de către furnizorul de apă, iar pentru dotarea celor o sută blocuri se vor cheltui în jur de 5 milioane de lei. În total pentru instalarea contoarelor de tip nou în cele circa 260 de mii de apartamente din Chişinău e nevoie de 8 milioane de euro. Sunt purtate negocieri şi cu partenerii externi în vederea finanţării programului dat.