de la fondare
Evenimente

Primarul mun. Chișinău, Ion Ceban a oferit detalii despre reabilitarea Stației de Epurare, Chișinău.

 

Potrivit lui contractul pentru ,,Reabilitarea Staţiei de epurare a apelor uzate şi linia nouă de tratare a nămolului”, încheiat între S.A. ,,Apă-Canal Chişinău” şi consorţiul german “PASSAVANT ENERGY & ENVIRONMENT GmbH & LUDWIG PFEIFFER Hoch – und Tiefbau GmbH & Co. KG” a fost semnat la data de 27.07.2017 de fosta administrație a furnizorului de apă și pe timpul fostei conducere a Primăriei Chișinău.

 

La finele anului 2021, unul din membrii Consorţiului a intrat în insolvabilitate, iar compania PASSAVANT ENERGY & ENVIRONMENT GmbH şi-a asumat preluarea şi finalizarea activităţilor rămase în cadrul Contractului. 

 

În prezent progresul lucrărilor în şantier este estimat la cca 90%. 

Din cauza anumitor deficiențe economice ale companiei care se ocupă de lucrări în perioada recentă se atestă un ritm mai scăzut al lucrărilor în şantier, accentul fiind pe lucrările electrice. 

 

În acest context administrația S.A. ,,Apă-Canal Chişinău”, în calitatea sa de beneficiar al lucrărilor, este în dialog permanent cu antreprenorul în vederea examinării cauzelor care stau la baza acestui fapt şi evaluează aplicarea soluţiilor contractuale potrivite ce ar permite atingerea obiectivului final urmărit – finisarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a obiectivelor noi construite/reconstruite.

 

Contractul face parte din cadrul Programului de Dezvoltare a Serviciilor de Alimentare cu Apă din municipiul Chişinău, finanţat din sursele creditare ale Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi ale Băncii Europene de Investiţii (BEI), precum şi din grantul investiţional acordat de către Uniunea Europeană, prin Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate (UE FIV).